Teatr Codzienny

Projekt Teatr Codzienny to projekt szkoleniowy, którego bezpośrednimi adresatami są osoby działające w szeroko pojętej edukacji kulturalnej. Każda z sześciu edycji projektu realizowanego w latach 2012 – 2017 proponowała uczestnikom dwa kursy – Teatru Forum i Teatru ze Społecznością.

Teatr Forum

Teatr Forum jest interaktywną formą teatru, stworzoną i opracowaną przez brazylijskiego reżysera i pedagoga Augusto Boala. Spektakle tworzone tą metodą odróżnia od spektakli tradycyjnych możliwość "dopisania" jego dalszego ciągu lub zmiany poprzez interwencje i samodzielne ingerencje w sytuację sceniczną. Mogą ich dokonać uczestnicy, określani jako "widzowie-aktorzy". Więcej o metodzie możesz przeczytać tutaj.

Scenariusze spektakli wypracowanych przez uczestników poszczególnych edycji projektu:

dżanetDŻANET
reżyseria: Wojciech Faruga
premiera: 2012 rok
Spektakl ukazuje problemy młodej dziewczyny - Zuzy, która przenosi się do nowej szkoły, poznaje nowych znajomych, musi zmierzyć się z nową rzeczywistością. Ta historia  zaczyna się niewinnie, a kończy się kryzysem w życiu młodej bohaterki. Spektakl skierowany do młodzieży.

SZANUJ SIĘ DZIEWCZYNO!
reżyseria: Wojciech Faruga
premiera: 2013 rok
Przedstawienie kierowane jest w szczególności do młodzieży licealnej. Spektakl opowiada o problemach dorastania, gdzie potrzeba akceptacji i potwierdzenia poczucia własnej wartości często stoi w konflikcie z kształtującym się systemem wartości i ochroną własnych granic.

BARDZO SŁODKI KOMPOT
premiera: 2014 rok
Spektakl adresowany jest do młodzieży. Przedstawienie podejmuje temat "normalności i nienormalności" w obliczu zmian w postrzeganiu roli kobiety i mężczyzny.

MARZENIA MARZENIAMI
premiera 2014 rok
Spektakl adresowany jest przede wszystkim do młodych kobiet. Przedstawienie porusza problem przemocy fizycznej i psychicznej w bliskiej relacji.

KINGA
premiera: 2014 rok
Spektakl adresowany w szczególności do młodzieży gimnazjalnej i licealnej. Opowiada o presji rówieśniczej i radzeniu sobie z obojętnością dorosłych.

PRZEPRASZAM
premiera: 2015 rok
Spektakl adesowany do młodzieży gimnazjalnej i licealnej. Przedstawienie mówi o życiowych zawodach, odpowiedzialności i trudnej sztuki proszenia o pomoc.

KOZAK
premiera: 2015 rok
Przestawienie kierowane jest do młodzieży. Przedstawienie dotyczące wyzwań, które świat stawia przed młodymi ludźmi. Czy zawsze są one szansą? A co, jeśli ktoś ma inną wizję swojego życia i czekającej go przyszłości?

MEDYCYNA
premiera: 2015 rok
Spektakl adesowany do młodzieży. Historia Moniki, która walczy o to, aby żyć po swojemu, a nie według wizji swoich rodziców i bliskich.

INKA
premiera: 2016 rok
Spektakl kierowany do młodzieży licealnej. Przedstawienie porusza problem nastoletniej miłości i sprawach, które niekiedy trzeba dla niej poświęcić. Czy słusznie?

WYBÓR
premiera: 2016 rok
Spektakl przeznaczony dla młodzieży. Przedstawienie ukazuje problem konfliktu międzypokoleniowego pomiędzy babcią, matką i wnuczką. Główna bohaterka postara się go zakończyć i żyć własnym życiem.

HYDRANT
premiera: 2016 rok
Spektakl kierowany jest do młodzieży. Nowe miasto, nowa szkoła, nowi znajomi... i dylemat - czy przyłączyć się do paczki "najfajniejszych" czy pozostać wiernym sobie i swoim ideałom?

CHŁOPAKI NIE PŁACZĄ
premiera: 2017 rok
Adresatami spektaklu jest młodzież. Przedstawienie opowiada historię chłopaka, który po wyjściu ze szpitala psychiatrycznego stara się wieść normalne życie wśród przyjaciół i rodziny.

SPÓŹNIENI KOCHANKOWIE
premiera: 2017 rok
Spektakl skierowany do seniorów. Przybliża on dylemat starszej kobiety - czy poddać się presji rodziny i być do ich całkowitej dyspozcyji czy cieszyć się jesienią swego życia?

PIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚCI
premiera: 2017 rok
Spektakl skierowany do osób osadzonych i ich rodzin. Mężczyzna próbuje od nowa ułożyć swoje życie po wyjściu z zakładu karnego.

ZESPÓŁ PROJEKTOWY

Maria Depta, Aldona Żejmo-Kudelska, Jarek Rebeliński, Weronika Brączek, Justyna Klingemann

Teatr ze Społecznością

Teatr ze Społecznością (ang. Community Theatre - TS) to interaktywna forma działań animacyjnych adresowanych do konkretnych społeczności. Celem TS jest:

• integracja danej społeczności poprzez uczestnictwo w wydarzeniach o charakterze artystycznym,
  • autorefleksja, głębsze zrozumienie własnej tożsamości i wyzwań, które stoją przed społecznością.

Rezultatem TS jest zwykle przygotowanie i realizacja z osobami należącymi do społeczności, a nie będącymi profesjonalnymi aktorami - spektaklu teatralnego opartego o historie ludzi, wydarzania czy opowieści ważne dla tej grupy. Ideą tego rodzaju projektów jest realne włączenie społeczności do prac nad spektaklem, zarówno w obszarze artystycznym (tworzenie scenariusza) jak i merytorycznym (wydźwięk ideowy prezentowanego spektaklu). Więcej o metodzie możesz przeczytać tutaj.

Działania zrealizowane podczas poszczególnych edycji:

NIE BYŁO NAS A BYŁ LAS
premiera - 2012 rok
Spektakl eksplorujący najgłośniejsze w Supraślu historie i opowieści związane z różnorodnością kulturową misateczka.

PŁATKI WSPOMNIEŃ
premiera - 2013 rok
Spektakl odnoszący się do tematyki przemijania, zmian zachodzących w czasie.

HISTORIA PISANA NA TKANINIE
premiera - 2014 rok
Spektakl inspirowany motywem rzeki i opowieściami związanymi z supraskimi tkaczami.

SZEPTY PUSZCZY
premiera - 2015 rok
Spektakl na bazie opowieści "z puszczy" i o puszczy, m.in. poruszający wątki podlaskich szeptuch, Tatarów i sił natury.

NIE WSZYSTKO ZWIAŁO
premiera - 2016 rok
Spektakl nawiązujący do współczesnych wydarzeń - wichury, która przeszła nad miasteczkiem i powaliła wiele drzew.

KIEDYŚ BĘDZIE TU SANATORIUM
premiera - 2017 rok
Etiuda o ludziach zauroczonych duchem Supraśla.

ZESPÓŁ PROJEKTOWY

Maria Depta, Aldona Żejmo-Kudelska, Karol Smaczny, Magdalena Juchnowicz, Weronika Brączek, Justyna Klingemann

DZIĘKUJEMY

Dziękujemy mieszkańcom Supraśla za życzliwość i wsparcie naszych działań.

PARTNERZY

Cardboard Citizens, The Tale Valley Community Theatre, Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie, Centrum Kultury i Rekreacji w Supraślu

SPONSORZY